Nov 30, 2010

$$$ - MONEY, MONEY, MONEY!!!

"I work all night, I work all day, to pay the bills I have to pay, ain't it sad and still there, never seems to be a single penny left for me, that's too bad In my dreams I have a plan...."~ Abba - Money, Money, Money

Gambar Hiasan
Ingat lagu ni? Lagu dalam crita Mamma Mia. Nah, beginilah ni kalau sdah kerja. Smua mau guna duit. Masa belajar dlu mna da risau klu duit tiada. Yang penting stiap semester ada duit masuk, itu pinjaman PTPTN kasi. Klu tdak ckup ada lagi tu sumber dari FAMA (hahaha). Cuba kmu ingat balik, btul tdak. Bila ada duit, mna da ingt tu bulan-bulan akan datang. Kasi blanja saja tdak smpi 2 bulan tu duit, skali tiada sudah duit trus baru mau minta ibubapa. Bgitulah tu slalu, tidak pernah risau sini sna cari duit, pdahal sudah ksi susah ibubapa t'pksa cri duit lebih ckit untuk ksi blanja lagi, pdahal yang tu duit loan spatutnya yang boleh tampung perbelanjaan untuk beberapa bulan. 

Sekrang ni bla sdh habis belajar, nah baru rasa mcam mna cari duit, mcam mna mau kasi ckup-ckup tu duit untuk blanja. Mau bayar itu ini lagi lah. Apalagi skarang ni, smua benda pun mau guna duit. Tiada perkataan "percuma, freebies, gratis & sma waktu dengannya" la sekarang ni. Mau masuk tandas awam pun mau byar tau, dlu RM0.20, skarang da yang sampai RM0.30-RM0.50 lagi tu. 

Klu dulu semua harga barang murah-murah, sekarang ni smua harga barang naik. Tdak tau la lagi klu masa akan datang, lagi melambung tinggi. Apalah jadi sma kita nanti klu oksigen yang bersih, cahaya matahari; pun kita kna bayar satu hari nanti. Tdak la saya dapat bayangkan tau.

Bah jadi banyak-banyak la mau simpan duit, simpan-simpan untuk masa akan datang. Ada orang bilang harta benda tu smua tidak penting, tapi bila kita tiada harta kita tidak boleh survive di dunia ni. Ada lagi orang bilang buat apa mau simpan-simpan tu duit sedangkan sudah susah-susah kerja cari duit, jadi patutnya tu duit kasi spent la. Ada la macam-macam lagi orang cakap. Klau saya tulis sini, tdak habis ni sampai besok pagi. Jadi yang paling penting orang bilang pandai-pandai kamu la bah, yang penting kamu boleh survive sekarang sma masa akan datang. Kan...kan...kan... Yang paling penting la, duit tu memang penting dalam ni kehidupan. 

P/s: Macam tagline Nabil Ahmad (Juara Raja Lawak ke-2) - "Lu Pikir La Sendiri"

Nov 29, 2010

Advent Week..

Preparation for Christmas is an important theme for Advent, but more is involved. Advent gives us a vision of our lives as Christians and shows us the possibilities of life. The vision of life that Advent gives us is twofold; it looks back to the first coming of Christ at Bethlehem, and it looks to the future when Christ will come again. In the interval between these two events we find meaning for our life as a Christian. First we celebrate Christ-become-human. We view his life and experience his presence as a human being in our history. Christ came to show us what life can and should be. He gave us true and valid principles by which we can live true and valid lives. But Jesus knew that the human heart could not live in isolation. He formed the Church around the concept of a people held together by love. In that community we discover unlimited possibilities and meaning. Alone we can do nothing. Together we find real meaning.

When Christ left this earth, he did not abandon us. He remains with us in his Spirit, the Church, the sacraments, the Scriptures and each other. He lives in community with us and keeps his vision of life before us.

When Christ comes again, his presence will no longer be hidden behind the signs and symbols of the liturgy or the words of the Scriptures. His presence among us will be revealed in all its fullness, a presence that will never end, a presence that will perfect and complete our community.

This is the "greater significance" of Advent. In these few short weeks we take in the sweeping panorama of time - from Christ's birth to his Second Coming. The season of Advent brings us the magnificent vision of life and hope for the future given to us by Christ.

Advent is our time to become more involved, more caught up in the meaning and the possibilities of life as a Christian community. Thus we are preparing not only for Christmas but also for Christ's Second Coming. This means that when he comes again, we will be awake and watchful. He will not find us asleep.



Helo December, Bye-Bye November

Pejam celik-pejam celik kta hampir sampai end of year. Tdak rasa 11 bulan yang sudah pun berlalu meninggalkan kita.

Macam mana dengan azam, impian, cita-cita, dan yang sewaktu dengannya? Sudah tercapaikah atau masih terkapai-kapai mencari? Cuma tinggal 32 hari lagi kita akan melangkah ke tahun 2012, bagaimanakah persiapan anda pada tahun depan? Ada impian atau cita-cita yang baru? Atau mau meneruskan impian yang masih belum kesampaian?

Saya sendri tdak meletakkan sbarang target pada tahun ni, tapi yang pasti tahun ni berjalan dengan sempurna dan semuanya meninggalkan kenangan manis dan pahit. Tapi smua itu akan menjadi kenangan & juga pengalaman bagi saya. 

December ini juga akan menjadi titik penting dan bersejarah dalam hidup saya selain preparation untuk Christmas yang bakal menjelang. Smoga sgala perancangan pada bulan December ini akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah dan gangguan. Smoga perancangan anda smua juga berjalan lancar. 

P/s: Have a Blessed December. 

Nov 25, 2010

Happy Birthday My Love...

Saya tau memang sdah terlambat untuk bagi wish kpada someone special to me. So saya cma mau berkongsi sedikit cerita & mau promote blog someone yang tlah membantu saya.

His birthday is actually fall on 16th Nov, disebabkan kami ni berjauhan and saya tetap juga mau sambut birthday dia wlaupun sbenarnya tidak dapat. So, saya planning to give him something special. He got mention to me that he would like to have a picture of both of us being frame, but he still didn't have the time to do it. So, saya gunakan idea itu sebagai surprise birthday present untuk dia.

Dalam masa yang sama, secara kebetulan slepas saya baca blog Kath, dan ternampak photo frame for her birthday present. So, i decided to ask the same person yang buatkan photo frame Kath to do it for me. So thanks to Kath for sharing your photo and the link.

So saya carilah tuan punya blog iHaveADream Creations untuk tlong saya buat tu give. After a few email of sample picture edited by Nc, the owner of iHaveADream Creations akhirnya jadilah sekeping gambar yang sangat-sangat cantik dan menarik. Thanks Nc. Nc also help me untuk bungkuskan dengan sangat2 baik and help me to post it to him. So thanks once again Nc. Credit to Nc. "two tumbs up" 

So here I share the photo edited yang masih belum diframekan. I only have this, saya sendiri belum tengok lagi tu photo frame but i trust Nc, and he also said the frame is really2 nice & sweet. 
Picture edited by iHaveADream Creations
Picture of him with the frame. (His surprise birthday present)
So kepada siapa2 yang berminat boleh lah pergi ke blog iHaveADream Creations. U all also can see all her wall inspirations and frame. 


From Labuan to Sarawak with LoVe: Amellia & Ruddy - Post By Nc


Sempurna...

"Tiada siapa-siapa pun di antara kita yang dilahirkan sempurna. Semua dilahirkan dengan kekurangan masing-masing. Dengan kekurangan itu, kita akan saling memerlukan dan saling melengkapi di antara satu sama lain." ~ a-Me

Benarkan kenyataan yang tertulis? kita kadang-kadang sentiasa akan merungut "mengapalah saya dilahirkan miskin", "kenapalah hidup saya tidak sempurna dan mempunyai wang yang banyak", "kenapalah saya tidak mempunyai rupa yang cantik, badan yang menarik", "kenapalah saya tidak bijak", dan banyak lagi rungutan-rungutan lain.

Saya sendiri tidak lari dari memikirkan dan merungut dengan perkara-perkara sebegini. Apatah lagi apabila berada di dalam kesulitan. Tapi adakah segala rungutan itu dapat menyelesaikan masalah yang kita hadapi? Adakah rungutan itu dapat membantu kita mencari jalan penyelesaian? Jawapannya, Tidak. Jadi apa yang harus kita lakukan?

Perkara paling penting sekali adalah bersyukur, tapi jarang sekali diantara kita dapat melakukan sedemikian, ini kerana kita mempunyai keinginan dan hawa nafsu yang sangat besar. 

Maka, apa yang boleh kita lakukan jika perkara semudah itu kita tidak dapat lakukan. Bagi saya sendiri, saya cuma mampu menenangkan fikiran dan kemudian berfikir secara waras dan positif. 
 
Saya akan memikirkan betapa bersyukurnya saya dengan apa yang saya perolehi sekarang ini dibandingkan dengan yang lain. Saya bersyukur apa yang diberikan oleh Tuhan. Saya bersyukur mempunyai keluarga yang menyayangi dan mengambil berat tentang diri saya, saya bersyukur kerana mempunyai tubuh badan yang cukup sifatnya, saya sangat bersyukur kerana orang-orang sekeliling saya menghargai saya seadanya, saya bersyukur mempunyai teman-teman yang sentiasa berada bersama dengan saya, dan saya bersyukur dengan apa yang telah terjadi dan akan berlaku dengan saya.





Nov 6, 2010

Live Like There's No Tomorrow

video

If time came to an end today and we left too many things to say
If we could turn it back what would we want to change? 
Now's the time to take a chance
C'mon, we got to make a stand
What have we gotta lose? The choice is in our hands
And we can find a way to do anything if we try to

Live like there's no tomorrow, (cause all we have is here right now)

Love like it's all that we know. (The only chance that we ever found)
Believe in what we feel inside, Believe and it'll never die.
Don't ever let this life pass us by.
Live like there's no tomorrow.

It never was a night at day and then the week will fade away

Let it be. nothing less. and let the dreams remain.
Take a leap of faith and hope you fly, feel what it's like to be alive
Give it all that we've got and lay it all on the line
And we can find a way to do anything if we try to

Live like there's no tomorrow, (cause all we have is here right now)

Love like it's all that we know. (The only chance that we ever found)
Believe in what we feel inside, Believe and it'll never die.
Don't ever let this life pass us by.
Live like there's no tomorrow.

Will you be by my side? We'll do this together.

Just you and Me. Nothing is impossible. Nothing is impossible!

Live like there's no tomorrow, (cause all we have is here right now)

Love like it's all that we know. (The only chance that we ever found)
Believe in what we feel inside, Believe and it'll never die.
So never let this life pass us by
Live like there's no tomorrow.

Live like there's no tomorrow, (cause all we have is here right now)

Love like it's all that we know. (The only chance that we ever found)
Believe in what we feel inside, Believe and it'll never die...

by: Selena Gomez & The Scene

When I'm Bored....

Ornament Cross-Stitch
My cross-stitch(picture) still in process to finish. Just done for 1st part still have another 5 part to go and I only have time until 1 week before Christmas to finish the cross-stitch. Still have plenty of time I know, I only have night after working time n weekend to finish it. So need to faster my work. FIGHTING!!!(korean gesture) (ROFL).

Nov 5, 2010

Happy Diwali

http://www.deepavali.net/


Deepavali (also: Depawali, Dipavali, Dewali, Diwali, Divali, Dipotsavi, Dipapratipad ) marks the beginning of the Hindu New Year according to the Lunar Calendar. It literally translated means 'Row of Lights' (from Sanskrit: dipa = lamp / awali = row, line). It celebrates the victory of goodness over evil, light over darkness, and ushers in the new year. 


Happy Deepavali to all...


Our Anniversary

Angel First Birthday